La data de 17 aprilie a fost organizată o vizită de studiu la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, la care a participat un grup mixt de studenți și masteranzi, dornici să cunoască despre rolul și misiunea judecătorului, dincolo de robe.
Scopul vizitei a fost de a familiariza studenții cu de modul de organizare și de funcționare a sistemului judiciar național, statutul judecătorului, interacțiunea dintre profesii juridice, modalități de comunicare cu instanța. Interes sporit au prezentat subiectele cu privire la reformarea justiției, digitalizarea proceselor, garanțiile juridice și sociale ale judecătorilor.
Cât este de atractivă profesia de magistrat? Care sunt riscurile profesiei? Cine este judecătorul și care este rolul său într-un proces judiciar? Cine este grefierul și asistentul judiciar și care este rolul lor în exercitarea justiției? Cât de importantă este vestimentația specifică a participanților la proces? În ce constă reforma justiției la etapa actuală? Ce însemnă deliberare? Ce motivează un judecător să se dedice profesiei? Ce îl ajută să dezvolte rezistența la stres? Cum sunt numiți judecătorii, astfel încât aceștia să se bucure de garanția de independență? Care este corelația puterii judecătorești cu celelalte două puteri statale? Care este specificul examinării cauzelor cu implicare minorilor? Cum se depersonalizează datele în cazul dosarelor cu implicarea minorilor? Cum sunt audiați minorii? Cum digitalizarea a afectat procesele judiciare?
Sunt doar câteva dintre întrebările care au suscitat interesul participanților și au generat discuții aprinse. Răspunsurile au fost oferite într-o atmosferă profesională și prietenoasă, de către Dl Judecător Radu Țurcanu, Dna Ludmila Nichitin, Șefa adjunctă a Secretariatului, Dna Doinița Vovnenciuc, asistent judiciar și Dna Vera Popușoi, grefieră.
Dl Judecător Radu Țurcanu a accentuat importanța garanțiilor de independență judiciară pentru o magistratură centrată pe om, ca utilizator al serviciului justiției, precum și valoarea culturii și a conștiinței juridice profesionale în contextul exercitării actului de justiție. A reiterat și faptul că justiția trebuie să fie independentă, pentru că ea decide sorți umane.
Dna Ludmila Nichitin, la rândul său, a salutat frumoasa colaborare a magistraturii cu mediul academic, din perspectiva dezvoltării și consolidării pe viitor a unor sinergii instituționale de creare a unor condiții corespunzătoare exercitării profesiei de judecător și a profesiilor conexe, de fortificare a rolului și imaginii justiției.
Studenții de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, de la Facultatea de Litere, USM, masteranzii din cadrul Programului Drept Public și Guvernare Electronică, USM, au rămas impresionați de ceea ce prezintă în sine justiția și judecătorul, dincolo de robe și de ecrane.
„Vizita de azi m-a convins o dată în plus că vorba lumii rămâne vorba lumii, trebuie să ne informăm din surse sigure, iar în Judecătorie am avut ocazia să discut cu oameni simpli, care inspiră încredere” (Zinaida Chitoroagă, studentă anul I, FRIȘPA, USM).
„Am rămas impresionată de profesionalismul și atitudinea deschisă pe care au manifestat-o lucrătorii judecătoriei” (Victoria Grigorcea, studentă, anul I, FRIȘPA, USM).
„În cadrul acestei vizite am aflat multe informații noi și utile. Am înțeles că funcția de judecător nu este deloc ușoară, necesită multă muncă și răbdare” (Gabriela Vataman, studentă, anul I, FRIȘPA, USM).
„Attending a session with Judges and court staff at the Chisinau Court was worth the long sitting. It was a delight, and I want to express my sincere thanks for enjoying such an opportunity. It was a truly unforgettable experience that I will cherish” (Isatou B. Jallow, master student in academic mobility, Masters’ Program Public Law and E-Government, MSU).
Vizita de studiu a fost facilitată de dr. Natalia Creciun și drd. Olga Baciu, lectori universitari, Departamentul Drept Public, USM.