TRADIȚIE ȘI EVOLUȚII ÎN ȘTIINȚA JURIDICĂ NAȚIONALĂ

Secțiune a conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri –

implicații în dezvoltarea societății de mâine”, 19-20 septembrie 2024

 

Rezultatele importante obținute în activitățile de cercetare și interesele științifice ale cercetătorilor din cadrul LCȘ „Drept Public Comparat și E-guvernare” și a profesorilor Departamentului Drept Publice, Facultatea de Drept (USM) au fost prezentate la cea de-a 10-a ediție a conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine” („Cultural heritage of yesterday – implications in the development of tomorrow’s society”) organizată în contextul Zilelor europene ale patrimoniului cultural. Manifestarea științifică s-a realizat în format hybrid.

Secțiunea Tradiție și evoluții în știința juridică națională, la care și-au prezentat analize pertinente 25 de participanți, a reunit într-un spațiu convergent o tematică diversificată, care a scos în evidență o multitudine de subiecte interesante, actuale și de perspectivă pentru știința juridică națională. Tematica a inclus subiecte din domeniul dreptului constituțional, teoriei dreptului, dreptului contravențional, filosofiei juridice, drepturilor omului, digitizării și inteligenței artificiale, securității juridice, dreptului mediului, dreptului penal etc. Subiectele abordate au generat discuții, întrebări și au incitat spiritele în contextul comunicărilor ce au avut ca subiect de referință  teme mai sensibile, precum cele ce se referă la drepturile omului și inteligența artificială, ori cele cu privire la interpretarea dreptului și a securității juridice.

Moderatorii secțiunii, academician Ion GUCEAC și profesor Elena ARAMĂ, au salutat interesul pentru cercetare exprimat de participanți. Dr. Karoly BENKE (Curtea Constituțională a României) a mulțumit organizatorilor conferinței pentru oportunitatea oferită de a realiza schimburi de opinii valoroase pentru îmbogățire intelectuală reciprocă. În același context, doctorul habilitat Rodica CIOBANU s-a referit la importanța cunoașterii fundamentelor dreptului și deschiderii pentru inovații juridice în contextul actual al reformelor și a procesului complex de ajustare la standarde Europene, dar  și pentru a transmite generațiilor tinere de juriști experiențele trecute și actuale, provocările la care trebuie să facă față profesioniștii de mâineю

În cadrul conferinței au fost prezentate volumele 7 și 8 al culegerii „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine” (Iași – Chișinău, 2024), supliment al revistei științifice „Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique” din Iași, editor doctor habilitat Liliana CONDRATICOVA.

Published vineri, 20 septembrie 2024