În zilele de 14-15 decembrie la Universitatea de Stat din Moldova s-a desfășurat conferința științifico-practică internațională Statul Securitatea și Drepturile Omului în era digitală. Conferința, aflată la cea de 8 eduție, în acest an a avut o încărcătură simbolică majoră, dat fiind cei 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului și contextul actual al conflictelor, crizelor, războaielor pe care le parcurgem, la care asistăm și cu care spre regret se confruntă umanitatea.

Evenimentul a inclus o agendă complexă în cadrul căreia s-au regăsit subiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova în contextul parcursului său asumat spre comunitatea statelor europene.

Configurarea subiectelor puse în discuție în Panele de lucru din cele două zile au fost determinate de parteneriatele instituite cu Universitatea din Varșovia, UNICEF, Global Campusul Drepturilor Omului, Global Campus Caucasus, AO EcoContact, AO ATIC, dar și de cercetările realizate în cadrul proiectului Modernizarea Mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului.

La discuții au participat reprezentanți ai autorităților (Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor nterne, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Mediului, Oficiul Avocatului Poporului, Agenția Națională a Penitenciarelor, Cancelaria de Stat, Procuratura Generală, Centrul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal ș.a.), reprezentanți ai organizațiilor internaționale (UNICEF, UNHCR, GCHR, GCC), reprezentanți ai societății civile (EcoContact, La Strada, ATIC ), reprezentanți ai mediului academic din țară și de peste hotare.

În context, s-a menționat că profilul Universității de Stat din Moldova este unul multidimensional, angajat social și cu o responsabilitate conștientizată și asumată în raport cu viitorul acestei țări, precum și faptul că această responsabilitate este una colectivă și socială, dat fiind faptul că educația de astăzi este viitorul nostru de miine.

De asemeni, au fost prezentate și discutate acțiuni constante întreprinse și necesare a fi continute pentru a crește eficiența mecanismelor de protectie a  drepturilor omului și de promovare a educației și culturii drepturilor omului. Or, acum mai mult decât niciodată, în aceste timpuri, a devenit resimțită stringența consolidării eforturilor pentru a menține și fortifica statul de drept, democrația și drepturile omului.

Published duminică, 17 decembrie 2023