La 1 Martie 2024 la USM a fost lansat un nou proiect, „Development of Climate Justice and Human Rights Education at the State University of Moldova”, care va fi implementat în parteneriat cu Global Campus of Human Rights (GCHR) și cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației UE în Republica Moldova, ai GCHR, ai instituțiilor guvernamentale, ai societății civile, cadre didactice și studenți de la Facultatea de Drept și Facultatea de Biologie și Geoștiințe ale USM.
Scopul noului proiect rezidă în faptul că USM, în calitate de nou membru al GCHR, să contribuie la promovarea și protecția drepturilor de mediu și justiția climatică prin producerea și diseminarea cunoștințelor esențiale pentru schimbarea politicilor în contextul extinderii UE. Exercitarea activităților urmează a contribui la realizarea mai multor obiective, precum: promovarea activă a drepturilor omului prin școli de vară și programe de cercetare multi și interdisciplinare (laboratoare); crearea unui grup de cercetători locali în drept și biologie, care să-și aducă aportul la conceptualizarea unei noi specializări universitare, cu privire la drepturile de mediu și justiția climatică; crearea unei școli de vară regionale anuale și a unui laborator interdisciplinar cu privire la drepturile omului și justiția de mediu.
În acest context, Dna Rodica CIOBANU, Șefa Departamentului Drept Public al USM, a venit cu un cuvânt de salut și a mulțumit tuturor pentru participare și suport. A amintit despre activitatea fructuoasă pe care a desfășurat-o L.C.Ș. „Drept Public Comparat și E-guvernare”, în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului, Ministerul Mediului și sectorul asociativ, pe parcursul a 4 ani premergători. Activitatea laboratorului a cuprins multiple direcții de cercetare, inclusiv arealul provocărilor climate actuale și a dobândit recunoaștere națională și regională, fiind decernată cu 20 medalii de aur, argint, bronz și diplome de excelență. În acest mod, echipa Facultății de Drept a USM a câștigat credibilitate și imagine în fața partenerilor interni și externi. Iar noul proiect, focusat pe drepturile omului, justiția de mediu și învățământul superior constituie o oportunitatea de perspectivă privind sensibilizarea comunității cu privire la problemele actuale de mediu, prin abordare interdisciplinară de înaltă calitate.
Dna Georgeta STEPANOV, prorector USM, a accentuat potențialul și imaginea de care se bucură USM la nivel național și internațional, ceea ce este o dovadă a faptului că instituția este un partener deschis și serios și a salutat lansarea noului proiect, care se încadrează în politica de stat în contextul integrării europene.
Dl Adriano REMIDDI, Head of Capacity Building Unit, GCHR, a mulțumit participanților la eveniment din numele GCHR și al Secretarului General, Dl Manfred NOWAK. A reafirmat angajamentul de a susține USM în activitățile de promovare a drepturilor omului, în baza proiectelor lansate și implementate în baza Memorandumului de înțelegere dintre GCHR, GC Caucasus și USM. La fel, a exprimat susținerea solidă în implementarea noului proiect lansat.
Dl Serghei BRÎNZA, decanul Facultății de Drept al USM, a afirmat că proiectul este unul promițător, pentru că își propune să susțină alinierea USM la politicile internaționale și naționale în domeniul justiției de mediu, prin efort conjugat și elemente inovative. A fost apreciată susținerea Delegației UE în crearea unui laborator interdisciplinar între dreptul mediului și drepturile omului, cu implicarea experților, profesorilor și studenților.
Dl Vitalie SOCHIRCA, decanul Facultății de Biologie și Geoștiințe a USM, a remarcat că tematica proiectului este foarte actuală și, deși problemele de mediu sunt alarmante, specialiștii în domeniu nu prea sunt auziți, iar comportamentul general iresponsabil față de natură și față de evenimentele climatice continuă a fi o normalitate. În asemenea condiții, s-a accentuat că este necesar să revenim la obișnuințe mai prietenoase mediului, noul proiect oferind premise importante în acest sens.
Dl Eduard PESENDORFER, Programme Manager – Justice and Human Rights, EU Delegation, a menționat că noul proiect lansat se aliniază la direcțiile de dezvoltare europeană și a apreciat crearea de parteneriate cu GCHR, care are rezultate foarte bune la nivel global. Și-a exprimat încrederea că parteneriatul GCHR cu USM va aduce rezultate palpabile și de perspectivă pentru următoarele 18 luni, pornind de la convingerea că drepturile omului nu pot exista separat și independent, ci doar în conexiune cu alte arealuri, prin interdisciplinaritate.
Dna Iordanca-Rodica IORDANOV, Ministra Mediului, a apreciat pozitiv asumarea implementării unui proiect atât de ambițios, cu privire la justiția de mediu și drepturile omului, în condițiile actuale, când impactul substanțial al schimbărilor climatice asupra omenirii a devenit unul axiomatic. A evidențiat necesitatea pregătirii fundamentale a juriștilor, în vederea protejării intereselor cetățenilor în fața provocărilor generate de evenimentele de mediu. De asemenea, a apreciat susținerea acordată de partenerii de dezvoltare și a invitat corelarea activităților inclusiv pe direcția luptei cu corupția în domeniul mediului.
Dna Zoe ALIOZI, expertă pe probleme de mediu, a reiterat necesitatea unei colaborări interdisciplinare în confruntarea provocărilor climatice, sinergia dintre biologie și drept fiind una crucială, în condițiile în care niciun drept fundamental al omului nu poate fi realizat efectiv pe o planetă distrusă.
La tour de table, participanții au intervenit cu mesaje de susținere, cu opinii și recomandări. Dl Vladimir COJOCARU, Secretarul General al Oficiului Avocatului Poporului a menționat că tematica proiectului se pliază pe valorile promovate de Oficiul Avocatului Poporului. Dna Irina PUNGA, Secretarul General adjunct al Ministerului Mediului, a salutat crearea pentru studenți și juriști a unor oportunități de participare la înțelegerea și soluționarea problemelor de mediu, din perspectivă interdisciplinară. Dl Ion BULMAGA, Directorul Inspectoratului pentru Protecția mediului a evidențiat că proiectul lansat este unul ambițios și necesită un efort consistent și a apreciat rolul asumat de USM, care se bucură de credibilitate în timp. Dl Ion ROȘCA, Directorul Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, a menționat că asemenea proiecte, cu accent pe mediu, sunt binevenite. Dna Lilia CHIRTOACĂ, conferențiar universitar, Facultatea de Drept a USM, a salutat lansarea proiectului, obiectivele sale fiind în cheia argumentelor promovate de jurisprudența CtEDO.