EVOLUȚII ALE CONSTITUȚIONALISMULUI CONTEMPORAN ÎN POLONIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA: ABORDARE COMPARATIVĂ” susținută de către Michał Sadłowski, doctor în drept, Facultatea de Drept și Administrație a Universității din Varșovia și Alexandru Arseni, doctor habilitat în drept, profesor universitar, Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova.
Masa rotundă organizată la data de 4 martie 2023 cu genericul „Evoluții ale constituționalismului contemporan în Polonia și Republica Moldova: Abordare comparativă”, a întrunit profesori din cadrul Departamentului Drept Public, cercetători din LCȘ „Drept Public Comparat și e-Guvernare”, studenți a Facultății de Drept și audienți a Școlii de Drept Polonez. Rapoartele de bază în cadrul evenimentului au fost prezentate de către Michał SADŁOWSKI, doctor în drept, Facultatea de Drept și Administrație a Universității din Varșovia și Alexandru ARSENI, doctor habilitat în drept, profesor universitar, Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova.
Șeful Departamentului Drept Public, Rodica CIOBANU, a menționat importanța cooperării dintre mediile academice și punerea în dezbatere a subiectelor de interes comun. De asemeni, dna Rodica CIOBANU s-a referit la tematici anterioare care au fost discutate cu experți internaționali, cu profesori universitari, cercetători care și-au împărtășit experiența cu referire la parcursul spre standarde europene de drept și echilibrul necesar dintre dreptul național și cel european.
Profesorul Michał SADŁOWSKI a punctat specificul Constituției Poloniei din 1997, considerată ca fiind o Constituție a compromisului. Profesorul a remarcat valoarea fundamentală a principiilor consfințite în Constituție, și anume, proclamarea suveranității populare, separației puterilor în stat, protecției drepturilor omului, relație între biserică și stat. Dnul Michał Sadłowski a subliniat ierarhia surselor dreptului polonez, și anume tratate, constituția, legile, decretele, cât și s-a referit la dreptul organizațiilor internaționale și dreptul UE, referindu-se la valoarea juridică a actelor adoptate de către instituțiile UE.
Profesorul Alexandru ARSENI a subliniat caracterul dezvoltat a primei Constituții a Poloniei din 1791 și importanța acestea pentru istoria universală a constituționalismului. Referidu-se la specificul constituției Republicii Populare Polone, dnul Arseni Alexandru a subliniat faptul că aceasta a fost mai democratică, decât Constituțiile adoptate în Republice Unionale, fiind reglementat dreptul de proprietate, în special în sectorul agrar.
Profesorul a prezentat specificul primelor modificări constituționale din perioada mișcării de renaștere națională din anii 1989-1991, a trecut în revistă primele modificări ale Constituției Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Adoptată în 3 lecturi, Constituția Republicii Moldova din 1994 în opinia profesorului Arseni Alexandru este una rigidă și a prezentat argumente cu referire la poziția susținută.
În contextul discuțiilor s-a subliniat importanța consfințirii drepturilor fundamentale în Constituție, accentuându-se, în special, dreptul la viață, dreptul la libertatea și siguranță și principiul demnității umane ca valoarea absolută într-un stat democratic.
Exprimăm sincere mulțumiri profesorilor Michał Sadłowski și Alexandru Arseni, câ și participanților la discuțiile din cadrul mesei rotunde.