Timp de 2 zile, un grup de 25 de studenți care își fac studiile la facultățile de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Aleco Ruso” din Bălți și Academia de Studii Economice din Moldova au participat în cadrul Școlii academice a educației de mediu, constituită din ateliere teoretico-practice cu scopul dezvoltării competențelor de aplicare legislației de mediu.
Participanții la atelierele de lucru au obținut cunoștințele privind cadrul legislativ de mediu, soluționarea litigiilor de mediu, inclusiv în instanța de judecată, precum și aspectele de dezvoltarea durabilă și securitate a țării.
În cadrul sesiunii de simulare, conduse de Dna Rodica Ciobanu, dr. habilitat, Facultatea de Drept, USM, participanții au învățat metode de scriere și argumentare juridică, persuasiune și susținere publică a opiniilor – competențe esențiale și necesare carierei profesionale a viitorului jurist.
O activitate destul de importantă a constituit exercițiul practic privind prelevarea probelor de apă, precum și importanța prelevări corecte a acestora.
În concluzie, participanții au menționat că în faţa unui declin ecologic, în care factorul antropic are rolul determinant, cadrul legal și cel instituțional în domeniul protecției mediului devine un garant al protecției dreptului omului la un mediu sănătos. Ținând cont de caracterul complex si multidimensional al dreptului mediului, aplicabilitatea eficientă a prevederilor legale privind protecția mediului înconjurător este un factor indispensabil în procesul de prevenire și diminuare a impactului asupra mediului și sănătății umane, generat de activitățile antropice.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova” implementat de AO EcoContact cu suportul Suediei.
#justitieverde, #ecocontact # suedia #asem #usarb # Laboratorul de Cercetări Științifice (LCȘ) Drept Public și E-Guvernare #usm