În data de 12-13 decembrie 2024, la Facultatea de Drept a USM a avut loc Conferința internațională „Statul, securitatea și drepturile omului în era digitală”. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților publice, ai sectorului asociativ, ai mediului academic din România, Spania, Serbia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, SUA, China, Armenia, Republica Moldova.
Evenimentul a fost deschis de Prorectorul USM, Dna Georgeta STEPANOV, care a apreciat înalt calitatea comunității universitare a cărei beneficiară se consideră și frumoasa tradiție de coagulare a eforturilor de schimbare a mentalității, de configurare a opticii tradiționale de vizualizare a problematicilor contemporaneității, în vederea identificării de soluții privind fortificarea securității naționale și asigurarea drepturilor omului.
Prof. Dan Claudiu DĂNIȘOR, Directorul Școlii Doctorale a Facultății de Drept a Universității din Craiova, România, a salutat organizarea conferinței, ceea ce contribuie la promovarea valorilor democratice. În opinia Domniei Sale, democrația nu este orice putere, ci este o putere limitată de drepturile fiecăruia dintre noi, iar sistemul educațional universitar are un rol deosebit în acest proces și, consecvent, în construcția dimensiunii democratice a viețuirii poporului.
Adriano REMIDDI, șeful unității de dezvoltare a capacităților al rețelei de universități Global Campus of Human Rights (GCHR), a cărei membră este și USM, a amintit despre frumoasa colaborare cu Facultatea de Drept a USM, în contextul implementării a două cursuri noi la master – IT Regulation and Human Rights și European Standards and Practices of Family and Child’s Rights Protection. La fel, a subliniat suportul pe care îl oferă GCHR și Delegația UE în Moldova în dezvoltarea unei direcții didactice și de cercetare actuale pentru comunitatea globală și anume privind Justiția climatică și drepturile omului, apreciind dedicarea echipei locale universitare și oferind asigurări privind suportul în continuare a proiectelor în derulare.
Prof. Rodica Iordanca IORDANOV, director executiv al AO „EcoContact” a accentuat rolul esențial al mediului științific și al sectorului asociativ în identificarea problemelor actuale, generate de digitalizare și de schimbările climatice și în modelarea de soluții sustenabile pentru protecția mediului, inclusiv prin susținerea hub-urilor universitare, a start-up-urilor și prin promovarea drepturilor omului, prin știință, implicare și eforturi comune.
Prof. Serghei BRÎNZA, Decanul Facultății de Drept a USM, a evidențiat că drepturile omului în era digitală sunt puse la încercare fără precedent, ceea ce impune necesitatea asigurării unui echilibru între dezvoltarea tehnologiilor avansate, pe de o parte și protecția datelor, securitatea națională, pe de altă parte. Statele trebuie să adopte legi clare și transparente în domeniul digitalizării, cu stabilirea unor mecanisme de valorificare a acestor tehnologii în cheia protejării drepturilor fundamentale și a demnității umane, iar sectorul educațional are un rol deosebit în responsabilizarea utilizatorilor noilor tehnologii informaționale.
Șefa Departamentului Drept Public, Facultatea de Drept a USM, Prof. Rodica CIOBANU, a mulțumit participanților pentru deschidere în derularea parteneriatelor, în implementarea proiectelor comune, în unificarea eforturilor pentru găsirea de soluții care să funcționeze în contextul multiplelor provocări și crize cu care se confruntă comunitatea națională și globală. Dna Rodica Ciobanu a lansat ideea reconceptualizării conferinței, prin reorientarea acesteia sub auspiciul inteligenței artificiale, care a devenit o prioritate în calea dezvoltării societății actuale.
Discursurile științifice care au urmat au vizat tematici de ultimă oră, care prezintă interes sporit pentru teoreticieni și practicieni în drept, filosofie, sociologie, politologie, pentru specialiști în securitate, economie, medicină, tehnologie, inginerie, etc.
Prof. Darko TRIFUNOVICI de la Institutul pentru Securitate Națională și Internațională din Serbia a abordat subiectul securității naționale în relaționare cu drepturile omului. Dlui a accentuat că statul are un rol deosebit în garantarea drepturilor omului. De asemenea, a susținut cu fermitate indispensabilitatea fortificării culturii și a științei securității, acestea fiind premise ale securității omului și securității naționale în sine.
Dna Iana CHETREAN, controlor de stat în cadrul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), Moldova, a continuat cu un discurs privind protecția datelor personale, din perspectiva asigurării unui echilibru între securitate și drepturile omului. Dnei a reiterat riscurile pe care le generează digitalizarea, prin colectarea masivă de date și a invitat la manifestare de precauție în păstrarea, utilizarea și distribuirea datelor, în special în mediul online.
Prof. Carlos GALAN și Prof. Javier VALENCIA de la Universitatea Antonio de Nebrija, Spania, au surprins publicul cu o prezentare focusată pe noile realități, abordând subiectul privind tacticile, tehnicile și procedurile de propagandă utilizate în contextul atacurilor hibride asupra securității. A fost evidențiată necesitatea dezvoltării competențelor de depistare a faptului dezinformării și manipulării cu date, fiind menționate etape concrete de respectat în acest sens: identificarea, cartografierea, evaluarea, răspunsul și feedback-ul).
Prof. Peter KLOTZ de la Universitatea privind Serviciul Public din Ungaria a continuat cu un demers științific original, privind capturarea statelor și corupția strategică. Corupția strategică, potrivit Dlui, are scopul de a slăbi și a elimina puterea defensivă a statului, de a distorsiona procesul de elaborare a politicilor și de a diminua încrederea publică în instituții. Ținând cont de ariile afectate și diversitatea actorilor implicați în coordonarea corupției strategice, a fost accentuată indispensabilitatea unor mecanisme bine gândite, vizionare și echilibrate de combatere a corupției și asigurării, pe varii dimensiuni, a securității naționale.
Prof. Sorin Gabriel ANTON de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România, a direcționat discursul către dimensiunea economică a securității, tematica privind impactul incluziunii financiare asupra consumului de energie regenerabilă generând discuții pe fundalul realităților din România, Republica Moldova și din alte sisteme juridice. Concluziile au fost construite pe date empirice, drept imperativ fiind prezentată necesitatea dezvoltării unor măsuri eficiente de tranziție către resurse regenerabile.
Sesiunea de deschidere a fost moderată într-o atmosferă prietenoasă de către Acad. Ion GUCEAC, Facultatea de Drept a USM și Dr. Natalia CRECIUN, Facultatea de Drept a USM, care au mulțumit speaker-ilor și participanților la eveniment pentru sincera contribuție la prezervarea frumoasei tradiții de organizare, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, a Conferinței internaționale „Statul, Securitatea și Drepturile Omului în Era Digitală”, care a devenit, la a 9-a ediție, platformă de promovare de valori transversale, prin știință, cercetare și inovare, dincolo de hotare.