La data de 12 mai 2023, la Facultatea de Drept a USM s-a desfășurat Conferința științifică „Asigurarea dreptului la un mediu sănătos și provocările tranziției spre UE”.

Conferința a fost organizată prin implicarea colaborativă a USM, Ministerului Mediului, A.O. „EcoContact”, Global Campus of Human Rights, a Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, a Universității Ecologice din București (România), a Universității din Varșovia (Polonia), cu suportul Suediei.

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților publice, ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai societății civile, doctoranzi, masteranzi, studenți și a constituit o platformă de discuții cu privire la probleme actuale și stringente de mediu. Subiectul a fost abordat din perspectivă globală, regională și locală, dată fiind natura transfrontalieră a fenomenului ecologic. De asemenea, provocările actuale de mediu au fost analizate multidisciplinar și interdisciplinar, prin prisma paradigmei juridice, tehnice, militare, agricole, istorice, filosofice, didactice etc.

Sesiunea de deschidere a fost moderată de Dna Rodica CIOBANU, care a anunțat scopul și obiectivele urmărite și a justificat valoarea unor asemenea evenimente în contextul eficientizării mecanismelor de guvernare în general și în domeniul mediului în special. Au fost sintetizate eforturile Facultății de Drept în promovarea culturii dreptului la un mediu sănătos. În acest sens, a fost anunțată organizarea unei Școli de primăvară în domeniul educației de mediu, preconizată pentru primăvara anul 2024. Școala de primăvara urmează să fie reprezentată de către experți internaționali, datorită parteneriatului pe care îl are USM cu Global Campus of Human Rights, cu experți naționali, prin concursul Ministerului Mediului și AO „EcoContact”.

La sesiunea de deschidere au participat reprezentanți de vază ai organizatorilor și partenerilor.

Dna Iordanca-Rodica IORDANOV, Ministra Mediului și Dl Petru TATARU, Secretarul General al Ministerului Mediului, au salutat interesul masiv pentru asemenea eveniment, în măsură a contribui la promovarea practicilor prietenoase mediului, în vederea protecției mediului înconjurător și sporirii nivelului de trai al oamenilor. S-a menționat că această conferință se încadrează în șirul de evenimente organizate cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Mediului, marcată la data de 5 iunie.

Rectorul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, Dl Dinu OSTAVCIUC, a mulțumit pentru invitația primită de la USM și a salutat organizarea evenimentului într-un asemenea format, care permite cercetarea problemelor de mediu prin discuții între teoreticieni și practicieni, cu valențe de interdisciplinaritate.

Decanul Facultății de Drept a USM, Dl Sergiu BRÎNZĂ,  a accentuat necesitatea implicării mediului academic, a guvernării, a teoreticienilor și practicienilor, a mediului de afaceri și a societății civile în procesul de sensibilizare cu privire la domeniul protecției mediului și, implicit, cu privire la consolidarea mecanismelor de garantare a dreptului fundamental la viață și la un trai decent.

Dl Mircea DUȚU, Președintele Universității Ecologice din București (România), și-a exprimat aprecierea cu privire la colaborarea amplă și asumată, în domeniul dreptului în general și al dreptului mediului în particular, în cadrul unor asemenea reuniuni. A salutat implicarea Republicii Moldova în cercetarea și soluționarea problemelor de mediu, la nivel regional și global și a anunțat disponibilitatea României de a susține inițiativele de valoare din țara noastră.

Dna Ecaterina POPA, director al Institutului Național al Justiției, a încurajat colaborarea continuă a mediului academic, a guvernării și a societății civile în consolidarea dreptului mediului și a comunicat că și instituția pe care o reprezintă oferă instruiri de calitate judecătorilor și procurorilor pe această dimensiune.

Dl Iaroslaw TURLUKOWSKI, directorul Centrului de Cercetare pentru Europa de Est și Asia Centrală, Universitatea din Varșovia (Polonia), și-a exprimat încrederea în faptul că o atare colaborare internațională va avea impact asupra dimensiunii de mediu. Acest lucru a fost demonstrat inclusiv prin organizarea cu succes, la Facultatea de Drept a USM, de către Universitatea din Varșovia, a Școlii de Drept Polonez, unde au fost abordate și aspecte de dreptul mediului.

Dna Tatiana ECHIM, manager de proiect „Justiție Verde”, AO EcoContact, a reiterat importanța dezvoltării durabile a mediului, pentru asigurarea dreptului la viață, la un mediu sănătos, prin responsabilizarea tuturor actorilor, inclusiv a autorităților publice. S-a menționat gradul de implicare a experților și specialiștilor AO EcoContact în dezvoltarea de competențe și importantele realizări de până la moment, care necesită a fi susținute în continuare, precum și faptul că doar prin implicare și colaborare este posibilă soluționarea problemelor existente.

Conferința s-a desfășurat în mai multe sesiuni paralele: Dreptul la un mediu înconjurător sănătos – între global și local (moderată de Dl Victor DUMNEANU, Dna Iordanca-Rodica IORDANOV și Dl Vladislav YAMKOVYY); Asigurarea dreptului la un mediu sănătos – prioritate în activitatea organelor de drept (moderată de Dl Ianuș ERHAN, Dna Ana CAZACU, Dna Elena MĂRGINEANU); Activitatea economică/agricolă și dreptul mediului. Abordări comparative (moderată de Dna Rodica CIOBANU, Dl Iaroslaw TURLUKOWSKI și Dna Irina SÎLI); Accesul la informații și justiția de mediu (moderată de Dl Grigore ARDELEAN și Dl Ianuș ERHAN); Tineri implicați în analiza priorităților în domeniul dreptului la un mediu sigur (moderată de Dna Oxana CHISARI-LUNGU).

Participanții au reprezentat o listă variată de instituții angajate în promovarea culturii de mediu, din diferite regiuni – Moldova, România, Italia, Ucraina, Polonia, Lituania.

Tematicile abordate au generat discuții productive și au constituit piste de configurare a unor noi și frumoase colaborări de viitor.

Materialele prezentate în cadrul evenimentului vor fi publicate într-o culegere separată, care va rezuma concluziile și recomandările tuturor participanților și instituțiilor reprezentate.

Published luni, 15 mai 2023