În cadrul conferinței naționale a profesioniştilor în drept, cu genericul „Competenţe critice pentru justiţie centrată pe om”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei, la data de 16 decembrie 2021 dna doctor habilitat în drept, conferențiar universitar Rodica Ciobanu a reprezentat Facultatea de Drept, a Universității de Stat din Moldova.

La evenimentul organizat de INVENTO, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, au participat zeci de judecători, avocați, procurori, executori judecătorești, ofițeri de urmărire penală, inspectori de probațiune, asistenți judiciari, reprezentanți ai mediului academic și mediatori din Soroca, Cimișlia, Criuleni și Comrat.

Prezent la deschiderea evenimentului, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a apreciat interesul profesioniștilor din sectorul justiției de a-și consolida competențele, astfel încât acestea să fie orientate spre justițiabili. „Îndemn toți profesioniștii din domeniul justiției, dar și reprezentanții societății civile să se implice proactiv în scopul consolidării eficienței și accesului la justiție în Republica Moldova. Este important ca actul de justiție să fie independent, transparent și echitabil, orientat spre cetățean”, a reiterat ministrul Sergiu Litvinenco.

În cuvântul său de salut, Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat: „Profesioniștii din sectorul justiției sunt mai mult ca oricând îndemnați să găsească soluții practice și rezonabile pentru problemele care afectează accesul la justiție al diferitor grupuri care se află în situații vulnerabile în comunitățile lor. Mai mult ca niciodată, acum este foarte important să se dezvolte dialoguri ample între actorii din sectorul juridic pentru a împărtăși experiențe, a milita pentru schimbări și a învăța continuu”.

Reprezentanta rezidentă PNUD Moldova, Dima Al-Khatib, a subliniat importanța creării unor sisteme de justiție echitabile, imparțiale, independente și accesibile pentru toți: „Accesul la justiție este o condiție primordială în apărarea drepturilor omului, păcii și securității, fiind un element esențial pentru respectarea angajamentului Agendei 2030 de a nu exclude pe nimeni. Actorii din sectorul justiției au un rol important în respectarea acestor principii și asigurării faptului că oamenii sunt tratați corect și incluziv. La rândul său, ei contribuie la reducerea inegalităților și marginalizării și susțin restabilirea încrederii în justiție și în imparțialitatea legii și a instituțiilor”.

În cadrul primului Panel de lucru, dna doctor habilitat Rodica Ciobanu, alături de experți internațional (Marian Stas și Thomas Barett), a prezentat priorități strategice cu privire la rolul instituțiilor de învățământ în instruirea și formarea competențelor pentru profesioniștii din sectorul justiției și în realizarea unei justiții centrate pe om la nivel subnațional. În cadrul discuțiilor dna Rodica Ciobanu a vorbit despre importanța direcționării și consolitării eforturilor la nivel național în creșterea calitativă a calității actului de justiție prin fortificarea colaborărilor dintre mediul academic și cel profesional în cultivarea responsabilității, integrității, simțului datoriei, consecvenței și devatomentului asumat pentru promovarea unei justiții centrate pe om. Printr-o prezentare succintă a cadrului actual al priorităților asumate de către Facultatea de Drept a USM în formarea profesioniștilor, dna Rodica Ciobanu a trasat linii directoare în vederea conjugării eforturilor spre revalorizarea justiției și a juriștilor în calitate de reprezentanți ai mediului profesional național.

De asemeni, în cadrul evenimentului participanții la discuții au abordat provocările din sectorul justiției și soluțiile pe care le oferă justiția digitală. Un aspect important al Conferinței naționale se referă la faptul că participanții au venit cu inițiative de îmbunătățire a accesului la justiție sau coordonare eficientă a justiției la nivel local și național.

Calitatea justiției pornește de la calitatea oamenilor care contribuie la realizarea acesteia. De aceea, alegem să investim în competențele profesioniștilor din justiție de la nivel local, în împuternicirea spiritului de liderism al acestora și a capacității de a răspunde provocărilor. Realizarea programului în cele patru regiuni ale proiectului ne-a confirmat încă o dată că o astfel de intervenție determină rezultate pe termen lung, valorificând potențialul uman de la nivel local„, a afirmat directoarea INVENTO, Ana Indoitu.

 

Published marţi, 1 februarie 2022