La 31 octombrie 2023, la Facultatea de Drept a USM a fost organizată Masa rotundă cu genericul „Aplicarea sancțiunilor contravenționale ÎN LEGISLAȚIA Republicii Moldova – provocări și controverse”. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Proiectului de stat „Modernizarea mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului (20.80009.1606.15), derulat în Laboratorul de Cercetări Științifice (LCȘ) Drept Public Comparat și E-Guvernare.

La eveniment au participat cadre didactice de la Facultățile de Drept a USM, ULIM, USEM și Academia Ștefan cel Mare, judecătorul Corneliu Guzun de la Judecătoria Chișinău și dl Stanislav Reaboi, responsabil de evidența contravențiilor în IGP, dar și doctoranzi, studenți interesați de materia dreptului contravențional. Participanții au subliniat importanța întrunirii și dilemele juridice care apar sistematic în legătură cu aplicarea sancțiunilor contravenționale din partea autorităților statului și nevoia impetuoasă de a îmbunătăți mecanismele juridice de aplicabilitate a acestora.

Prezenți la deschiderea evenimentului, decanul Facultății de Drept, dr., hab., prof. univ. Serghei Brînza și șefa Laboratorului de cercetări științifice, dr. hab., prof. univ. Elena Aramă au evidențiat valoarea teoretico-aplicativă a activității, care întrunește mediul academic de la diferite instituții de învățământ. „Ne dorim să facem lumină în ceea ce privește locul și rolul dreptului contravențional în sistemul de drept al Republicii Moldova, la fel, este un subiect de mare interes pentru noi și impactul digitalizării asupra aplicării sancțiunilor contravenționale, or acestea sunt cele mai frecvente pedepse care se aplică de autoritățile specializate ale statului…”.

Printre subiectele de interes discutate la Masa rotundă se numără:

  • reflecții teoretico-practice privind delimitarea sancțiunilor contravenționale de pedepsele penale;
  • probleme de drept cu privire la sancționarea minorilor;
  • deficiențe/ carențe în mecanismul de aplicare a sancțiunilor contravenționale;
  • particularitățile aplicării sancțiunilor contravenționale de către instanța de judecată;
  • constatarea și examinarea contravențiilor privind construcțiile neautorizate, modificări legislative;
  • munca neremunerată în folosul comunității, provocări și realități;
  • practica aplicării sancțiunilor contravenționale de către poliție.

Activitatea a fost una interactivă, participanții formulând întrebări teoretico-practice care apar în legătură aplicarea sancțiunilor contravenționale, au formulat propuneri de îmbunătățire a legii contravenționale, au oferit interpretări doctrinare la anumite reguli de aplicare a pedepselor, alte subiecte de interes.

Masa rotundă „Aplicarea sancțiunilor contravenționale în legislația Republicii Moldova – provocări și controverse” se înscrie în lista manifestărilor științifice planificate în programul Proiectului „Modernizarea mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului” pentru anul 2023.

Published marți, 31 octombrie 2023